Om vår Avel

Om vår Avel 

Om du vill ha en sund hund, socialiserad och som har blivit omskött och älskad från dag ett så är Svartådalens labradoodle valet för dig ! 


Vi har en liten familjär  uppfödning och tar en till två kullar per år . Vi har tid då tid och möjlighet att ge valparna den tid och omsorg de behöver samt att det blir en stor del av vårat familje liv och vardag.



Vi har valt att börja med uppfödning för vi tycker att det är en kul hobby och vi är väldigt intresserade av genetik och avel. Målet med vår uppfödning är framförallt att få friska och mentalt sunda hundar. Därför är vi väldigt noga med att bara avla på tikar som vi tror på och som har något bra att tillföra. Även valet av hanhund är väldigt viktigt och ibland kräver det att man ibland måste söka sig utanför landet för att hitta en som passar.




Förädradjuren har röntagde höfter och armbågar samt ögonlysta. Föräldrarna kommer att vara DNA testade för   DM - ​Degenerative Myelopathy,IC - Exercise Induced Collapse, PRA - Progressive Retinal Atrophy,
vWD - Von Willebrand Disease  . Detta för att hitta rätt parningskombination för att förhindra sjuka valpar i dessa sjukdommar. Vi testar också för  IC - Improper Coat dvs om det finns risk för släthåriga valpar eller ej.


Vi kommer också att sälja valparna som sällskapshundar och inte till avel, dvs valparna säljs med avels spärr . Om de inte uttryckligen säljs som avelshund,  detta för att ha möjlighet till större urval av avelshundar då de större organisationerna för utvecklingen av labradoodles har avelsbegränsningen som krav för att på så sätt se att utvecklinen av rasen går åt rätt håll . Om detta går att läsa på ALAA resp ALAEU´s hemsidor samt även på Svenska labradoodle klubbens hemsida.



Valparna föds upp i hemmiljö och vi tillbringar mycket tid med mamma och valp. Vi har innrett ett rum i huset med valplåda och valphage , samt en säng som vi vuxna kan sova i för att vara nära mamman och valparna den första tiden för att se att allt går som det ska.


Första två veckorna behöver mamma och valpar lugn och ro och vi låter inga andra än familjemedlemmar besöka valparna den första tiden.

Så småningom när valparna blir mer rörliga tillåter vi dem utforska lite större delar av huset och även träffa andra "snälla" människor.

Vid bra väder kan de även så småningom få komma ut på gräset och utforska miljöerna 

Efter någon vecka börjar vi att borsta dem och klippa klor.


Allt eftersom valparna växer behöver de mer rör­elseutrymme. Vi  har plats för leksaker, saker som är ofarliga men roliga. Från fem, sex veckors ålder tycker valpar att nya prylar i hagen hör till det mest intressanta i livet. Att vi ger småvalpar en lagom stimulerande miljö verkar utvecklande för flera av deras sinnen.


Vid ca 6 veckors ålder tillåter vi även de första tilltänkta valpköparna att komma och hälsa på.

Vi vill gärna vänta med att bestämma vilken som ska få vilken valp tills valparna är runt 6-7 veckor,detta för att kunna matcha valpköpare med sin valp på bästa sätt. Det är först då man brukar kunna se lite av deras personligheter.

Vi tar hänsyn till önskemål om kön och försöker matcha på bästa sätt.


Vi börjar succesivt ge valparna annan föda vid runt 3 veckors ålder, de är sedan succesivt avvanda vid 8 veckors ålder



Nästan alla valpar som föds har spolmask. Det är därför obligatoriskt att avmaska valpkullen flera gånger under de första åtta veckorna. 


Valparna har valpkulls försäkring och dolda fel försäkring 

Vi vill att valpköpare ser till att ordna med liv och veterinärvårdförsäkring som täcker övriga sjukdommar och skador.


Vi förbehåller oss rätten att neka försäljning av valp om vi känner att den inte kommer till "rätt" hem, vilket är väldigt viktigt för oss.


Vi vill hålla  god kontakt med valpköparna som borgar för att vi kan får möjlighet att följa vår valpkull upp i vuxen ålder.  Vi  kan då bättre utvärdera resultatet av vår uppfödning både ur negativt och positivt hänseende.