Om Labradoodlen

Om Labradoodlen

Labradoodle är en hund som är en korsning mellan en labrador och en pudel (engelska poodle).  Labradoodlen varierar ofta i färg, allt ifrån svart till gräddvit. Första gången en labradoodle medvetet avlades anses ha varit 1989, Wally Conron avelsansvarig på Guide Dogs Victoria i Melbourne korsade en labrador retriever med en standard pudel i syfte att få fram ledarhundar till synskadade personer med pälsallergi. Conron önskade kombinera pudelns egenskap att fälla lite hår med labradorens vänliga lynne och träningsbarhet. Labradoodlen används fortfarande runt om i världen som ledarhund, sällskapshund och terapihund. Den är dessutom en populär familjehund.

Pälstyper

Det finns olika typer av päls på labradoodle. Ullpäls är mycket lik pudelns, lite lockigt. Denna päls behöver lite mer vård. Det finns också en fleece päls. Detta innebär en mild krullande- eller vågig päls. 

Storlekar

Labradoodle kan förekomma i olika höjder och vikter.
 Miniatyr  har en höjd av 35-42 cm och en vikt på 7-13 kg vikt.
 Medium har en höjd av 43-52 cm och en vikt på 13-20 kg vikt.
 Standarden  har en höjd av 53-63 cm och en vikt på 23-30 kg vikt.

Karaktär

Den labradoodle har en glad karaktär, med en stark vilja att behaga. Gillar att ha kul och de tycker om att arbeta .Hundarna har också en mycket intuitiv förmåga. De känner känslor mycket väl,  och de försöker trösta dig när du är ledsen. De är intelligenta hundar och du kan träna dem mycket väl. Detta är också anledningen till att de passar som terapihund, tjänstehund eller vårdhund.
 De är hundar som gillar att vara i sällskap, och ofta de är också förtjusta i barn. Dessa hundar är mycket lämpliga som familjehundar. 
 Labradoodle är en glad hund, mycket social, tillgiven och intelligent.